Znamenitosti

Lendava – mesto tradicij in priložnosti.

Naj bo staro mestno jedro, veličastni grad, ki se razprostira nad mestom, znamenita klopca ali samo sprehod skozi lendavske gorice do mogočnega stolpa Vinarium – Lendava s svojo bogato ponudbo nudi zanimiva doživetja sredi neokrnjene narave.
Za več informacij o turistični ponudbi v Lendavi in okolici lahko zaprosite na naši recepciji.

GRAD

Lendavski grad stoji nad starim delom mesta na strmem hribu, ki se dviga med slikovitimi vinorodnimi griči. Grad izhaja iz 12. stoletja, a je v 19. stoletju doživel celovito prenovo in dobil podobo kakršna ga krasi danes. V njegovih prostorih ima sedež Galerija-Muzej Lendava, ustanovljen leta 1973. V zadnjih nekaj letih je lendavski grad prizorišče odmevnih razstav velikanov svetovne umetnosti.

GLEDALIŠKA IN KONCERTNA DVORANA

Veličastna stavba Gledališke in koncertne dvorane Lendava je bila zgrajena leta 2004 in je delo priznanega madžarskega arhitekta Imreja Makovca, v svetu priznanega kot zagovornika organske arhitekture.
Dvorana s 444 sedeži, velikim odrom in profesionalno opremo omogoča izvedbo vseh vrst gledaliških, glasbenih, plesnih prireditev, primerna pa je tudi za kongresne in seminarske prireditve.
Preddverje je prijeten prostor za druženje, pogostitve, sprejeme in druge svečanosti ob odprtjih razstav. S pogledom na cerkev, grad in sinagogo nudi mimoidočim pravo kulturno doživetje.

SINAGOGA IN JUDOVSKO POKOPALIŠČE

Najpomembnejši arhitekturni spomenik lendavske židovske skupnosti, v kateri se zrcalijo njena zgodovinska usoda, družbena vloga in kultura. Lendavska sinagoga, prvotno zgrajena leta 1866, je poleg mariborske edina v Sloveniji. Preprosto, a vendar čudovito enonadstropno monolitno zgradbo na skoraj kvadratni osnovi pokriva štirikapnica, fasado pa členijo le pilastri in konkavni venec pod streho.
Judovsko pokopališče se nahaja v Dolgi vasi.
Lendavska sinagoga in judovsko pokopališče sta del zgodbe o Židih, ki so v 19. stoletju poskrbeli za razcvet mesta.

EVANGELIČANSKA CERKEV

Protestantizem ima v Prekmurju močno tradicijo. Tudi lendavski zemljiški gospodje Bánffyi so v času reformacije prestopili v protestantsko vero. To je imelo za Lendavo pomembne kulturnozgodovinske posledice. V letih od 1931 do 1934 je bila zgrajena evangeličanska cerkev, ki jo je zgradil mojster Josip Ascherl iz Dolnje Lendave s klasicističnimi slogovnimi elementi po gradbenih načrtih arhitekta Antala Kelemena in je dvojčica evangeličanske cerkve v Csorni na Madžarskem.

MUZEJ MEŠČANSTVA, TISKARSTVA IN DEŽNIKARSTVA

Na začetku 20. stoletja grajena meščanska hiša je ena najlepših neobaročnih zgradb Pomurja. Razgibano in močno čeljeno fasado krasi še eden od ohranjenih, baročno zasnovanih strešnih stolpičev. Prav tako je ohranjena tudi lepo oblikovana štukatura. Od leta 2007 je v stavbi odprt Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva. V prvem prostoru muzeja je predstavljen razvoj meščanstva Lendave. Mestu je bila v ponos tudi dežnikarna Hungaria/Hungária Hazai Ernyőgyár Rt., ki je bila po vsej verjetnosti prva na ozemlju Avstro-Ogrske. V drugem delu muzeja so na ogled stari tiskarski stroji ter listine in časopisi, ki so jih tiskali v Dolnji Lendavi. Tukaj so natisnili prve tri knjige na ozemlju današnje Slovenije, ki jih je napisal madžarski pridigar György Kultsár.

KAPELICA SV. TROJICE Z MUMIJO MIHAELA HADIKA

Kapelica Svete Trojice, ki varuje mesto, stoji sredi prijaznih vinogradov in kot ponosen bel stražar zre na Lendavo pod seboj. Nekoč je na tej, za zaščito mesta pred napadalci strateško pomembni točki, stala vojaška postojanka. Zaradi njene skrbno izbrane lege je niti Turki v času napadov v 16. in 17. stoletju niso mogli zavzeti. Hvaležni verniki in ugledna družina Gludovácz so leta 1728 na hribu Čonka (madž. Csuka-domb) zgraditi kapelo Svete Trojice, v kateri je na ogled mumificirano telo vojskovodje Mihaela Hadika, ki je bil eden največjih junakov iz bojev s Turki. Okoliščine njegove smrti še do danes niso povsem jasne. Apnenčasta zemlja in izredno zračna grobnica sta pripomogli, da se je telo v grobnici pod kapelo naravno mumificiralo. Okrog kapelice leži najstarejše pokopališče v Lendavi, kjer lahko občudujemo umetniško izdelane nagrobnike.

VINSKO – TURISTIČNA CESTA

Tradicija vinske kulture, barve vinogradov in pristno doživetje, nenazadnje pa tudi priložnost za rekreacijo, so razlogi za obisk vinsko-turistične ceste, ob kateri se obiskovalci lahko ustavijo v katerem izmed vinotočev ali izletniških kmetij, kjer domači vinogradniki največkrat ponudijo laški rizling in chardonay. Vina imajo posebno avtorsko noto, pri kateri vsak, ki jih okuša, začuti, da so bila narejena naravno. Prav tako so znana po svoji kakovosti. Bogata tradicija vinske kulture območja in pestra kulinarika gresta z roko v roki in tako omogočata izjemne užitke.
Ob vinskih poteh se ponuja pristno doživetje same narave, ki pri nas ne skopari z lepoto. Hribčki in poti na njih so primerni za aktivni oddih. V jesenskem času lahko obiskovalec najbolj pristno doživi in okusi trgatev, stiskanje in nadaljnjo obdelavo grozdja. Vedno lahko dobi vpogled v vinske kleti, kjer vino nastaja.

RAZGLEDNI STOLP VINARIUM

Razgledovanje v Prekmurju se prične v Vinariumu Lendava … Kdaj ste lahko na en mah zrli na pokrajine kar 4 držav naenkrat? Razgledni stolp Vinarium Lendava, visok 53,5 m, vam ponuja prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki sega od Lendavskih goric, kjer je stolp ponosno postavljen, pa vse tja do porečja Mure, in zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se lahko udobno povzpnete z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Ko se naužijete prekrasnega razgleda, naredite čudovite fotografije in posnamete dih jemajoč »selfie« več kot 50 m nad zemljo, vabljeni v pritličje na dišeče domače kulinarične užitke, pokušino vrhunskih lokalnih vin in sokov.

KLOPCA LJUBEZNI

Le 19 krajev v Sloveniji ima na zanimivih razglednih točkah nameščene klopce ljubezni in ena izmed njih se nahaja tudi na obrobju goric našega najvzhodnejšega mesta. Od našega Resorta do klopce vas loči slabih 40 minut hoje. Popolna izbira za sprehod po neokrnjeni naravi. Ko pa boste prispeli do klopce, boste navdušeni nad izjemnim razgledom, ki se bo razprostrl pred vašimi očmi.